Tags

No tags :(

Share it


Da jeg i sin tid hørte at der kom en ny og forbedret Lesath, kom smilet frem i mit ansigt. Da jeg så læste videre kom jeg sku godt nok til at grine, da jeg læste at den var med læderhåndtag. Jeg kan jo ikke hævde andet end at jeg selv har haft den gamle Lesath og at det bestemt ikke var noget hit på alle punkter. Jeg har altid været utroligt glad for klingen, men øjerne på den gamle var bestemt ikke nogen revolution i den rigtige retning. Grunden til mit smil var imidlertid, at den gamle klinge, var den absolut fedeste klinge jeg nogensinde har haft i hænderne. Jeg tænkte meget over det og valgte at tage chancen, da jeg faldt over et rigtig godt tilbud.

Da jeg så stangen første gang ”live”, blev jeg både positivt overrasket og noget forundret. Jeg havde ikke forestillet mig, at håndtaget var brunt. Jeg troede at det var sort. Det var et syn, jeg lige skulle vende mig til. Til gengæld så virkede øjerne væsentligt mere stabile, end på den gamle model. Stangen var blevet lidt tungere end den gamle og dette er så ganske naturligt, da det er tungere og kraftigere øjer, den er monteret med, samt at læder unægtelig er tungere end kork. Yderligere har den nederste del af klingen fået en lakering som skulle være en forstærkning af bunddelen. Der er jo nogen som har knækket bunddelen på den gamle model.

Første gang jeg stod ved vandet med stangen, var jeg meget spændt på at sende min gennemløber til havs. Jeg var spændt på om at det stadig var en ”Lesath” at kaste med. Det er der så ingen tvivl om at det stadig er. Jeg kunne personligt ikke mærke forskel på kasteegenskaberne i denne og den gamle model. Det var det samme store smil, der kom frem, som med min gamle stang. Håndtaget overraskede også i den grad. Det er utroligt behageligt at holde på. Jeg kunne have frygtet at det ville være koldt og glat at holde på, men nej. For mig gjorde det ikke den store forskel om, at jeg holdte på et korkhåndtag eller læder håndtaget. Dog er korken lidt mere ru i overfladen, selv om at stangen ikke er monteret med glat læder, men forskellen var ikke af betydning for mig. Læderet har en nupret overflade der efter min mening, giver et rigtigt solidt greb. Da blankfisken huggede, så kom smilet frem endnu en gang. Også her var alt også ved det gamle. Klingen er utrolig harmonisk, arbejder i hele klingen og har utrolige krafter i bunddelen. Det føltes super fedt og det var en dejlig genforening. Ud fra dette syntes jeg at stangen er 100 % tro mod sine tilhængere.

Jeg har fisket rigtig mange ture med stangen og øjerne har været grundigt studeret løbende og her er ingen problemer at spore overhoved. De står stadig som nye. Jeg har igennem tiderne haft mange stænger og har det stadig. En ting jeg har oplevet med alle disse er, at øjerne med tiden bliver lidt skæve, i en eller anden retning. Alle øjerne på Lesathen sidder stadig som da jeg fik stangen. Forskellen er at Lesathens øjer er fremstillet i titanium med SIC indløg og er forholdsvis flexible (nu med 2 stivere ud til øjet). Den gammeldags typer SIC øjer er meget stive (stål øjer)og får de et tryk, så bukker de. Det virker ikke som om, at det er tilfældet på Lesath AXéren. Det er i hvert fald ikke min oplevelse. Disse øjer er derfor i min optik, en markant forbedring af de eksisterende øjer på markedet i dag og ikke mindst i forhold til øjerne på Lesath generation 1. Dette har været en positiv oplevelse for mig, da de gamle øjer var uhyggelig skrøbelige. Topkarakter til øjerne, her fra.

Det tog mig noget tid, at vende mig til læder håndtaget kontra korkhåndtaget. Det skal ingen hemmelighed være. Jeg er dog blevet utrolig glad for det i dag. Ifølge Shimano, så er håndtaget behandlet en gang for alle og skal intet gøres ved. Det er meget muligt, men det er jeg ikke helt enig i. Efter de første 8-10 ture begyndte læderet at blive meget mat og noget lysere, der hvor mine hænder ligger under kast. Jeg lurede lidt på mine gamle stænger og blev faktisk meget overrasket over hvor meget jeg egentligt havde slidt min kork, på bare 1 år. På korken ses sliddet ikke, men det gør det så på mørkt læder. Jeg kørte ned og købte noget brunt skosværte som jeg så behandlede læderet med. Jeg gned det grundigt ind i håndtaget og lod det sidde i 30-45 minutter. Så tørrede jeg håndtaget over, med en klud og så stod den næsten som ny igen. Helt skinnende i læderet og næsten helt ensfarvet igen(læs næsten som ny). Jeg har senere erfaret at det godt kan betale sig, at behandle den, efter hver 3-4 tur. Så holdes læderet rigtig pænt og pt. er der stort set ikke noget slid at spore, minus en lille farve forskel enkelte steder. Vi er 3 mand, som har købt stangen og vi har alle den samme oplevelse. Min ene kammerat har så taget skridtet videre og har efter farvebehandlingen valgt at give håndtaget læder imprægnering. Det virker som om, at der er en endnu bedre løsning, men jeg har ikke selv prøvet dette endnu. Det er derfor meget muligt, at efterbehandling af håndtaget, ikke er nødvendigt, men jeg syntes at det holdes langt kønnere, samt at en efterbehandling nok ikke skader holdbarheden. Den største fordel ved læderhåndtaget er, at man slipper for alle de grimme huller og revner, der kommer i et kork håndtag. Derfor syntes jeg at læderet er en fordel og så er jeg typen som godt kan lide at pusle lidt om mit grej. Jeg har et par år efter investeret i en 9 fods udgave og på denne er der overhoved ingen problemer med læderet. Efter 2 års fiskeeri med denne står læderet stadig som nyt og jeg har aldrig behandlet. Jeg formoder derfor at læderet er blevet markant forbedret i forhold til de første der ramte markedet, som vores 10 fods stænger nu var.

Som sagt så er vi 3 mand, som har købt lesath AXéeren. Vi er alle enige om, at dette er verdensklasse stænger og vi har ingen problemer haft med dem. Stangserien har en mellem til helaktion, afhængig af variant. Fældes for dem alle er til gengæld, at det er meget hurtige stænger. Der er ingen tvivl om at det er stænger for den meget kræsne lystfisker, som ønsker noget af det bedste på markedet. Det eneste man skal have for øje er, at håndtaget kan kræve lidt vedligeholdelse, hvis det skal holdes pænt. Som sagt, så kræver mig 10 fods vedligeholdelse af læderet. Det er stik modsat på Min 9 fods kæp. Den bliver ved med at se ny ud i læderet.

Min endelige konklusion må være, at denne stang har været et stort skridt i den rigtige retning, med den gamle Lesath i baghovedet. Shimano har 100% taget kritikken af den gamle til sig og har fremstillet et fantastisk produkt. Jeg har derfor overhoved ingen skrupler ved at anbefale denne super stang.

Lesath AX modellen er nu udgået af produktion, men kan jævntligt findes brugte på diverse fora og til tider nye eksemplarer på feks. Ebay.de. Indenfor den nærmeste fremtid vil der også komme en artikler vedrørende Lesath AX 270MH, Lesath BX 270M/MH og Lesath Ultra 270M her på sitet. Du kan evt. tilmelde dig vores nyhedsbrev og modtage mail, hver gang der er nyheder på sitet.

Knæk og bræk der ude og jeg håber at min erfaringer har givet lidt inspiration, hvis du har interesse for denne stang.